At svøbe babyer har været en almindelig praksis i mange kulturer i århundreder. Det indebærer at pakke en baby stramt i et babysvøb, et tæppe eller et andet materiale, så babyen føler sig lige så indhyllet og sikker som i livmoderen.  Det kan hjælpe babyer med at sove bedre og berolige dem i perioder med kolik og gråd. Men der er også visse farer du skal være opmærksom på, når du vælger, hvordan du svøber dit barn.

Når du svøber med et babysvøb/et tæppe/en dyne

Tæpper og dyner med syntestisk fyld kan blive meget varme for din baby at blive svøbt i. Vær meget opmærksom på din babys temperatur og vælg tæpper af 100% bomuld eller andre naturmaterialer (uld, bambus, etc.). F.eks. kan du købe en stor stofklud af 100% bomuld, som du kan svøbe din baby i.

– Ulemperne ved at svøbe i et babysvøb/tæppe/dyne er, at baby hurtigt kan vikle sig fri af svøbet og svøbet bliver for stramt over babys hofter (læs mere nedenfor).

 Fokus på sund hofteudvikling

I USA svøber man næsten altid babyer fra de er nyfødte. Fremkomsten af hoftedysplasi hos små babyer er eksploderet som følge af for stramme svøb.

– Vælg et svøb, der har en god vidde over hofterne, så der er plads til, at baby kan sove i såkaldt frøstilling.

 

Hvor stramt skal man svøbe?

Det er en smagssag, og det er individuelt fra baby til baby, hvor stramt man skal svøbe. Nogle svøb er meget stramme, mens andre babysvøb er løsere og fremhæver, at babyen skal have naturlige håndbevægelser. Uanset, så må der IKKE svøbes stramt om hofter og ben.

 

Svøb med designede svøb

Vær opmærksom på længden af svøbet, mange babysvøb er relativt korte og kan derfor kun bruges i kort tid. Vær også opmærksom på materialet (overophedning) og vidden over hofterne (jf. hoftedysplasi).

 

Svøb og vuggedød

Der bliver talt både for og i mod at svøbe. Især vuggedød fremhæves som en risiko, da barnet kan blive overophedet i et babysvøb, og ligeledes kan baby blive kvalt, hvis det ruller om på maven i et svøb, da det ikke har sine hænder fri til at støtte sig med.

– Derfor køb et svøb der er åndbart med god hoftevidde og stop med at svøbe, når din baby kan vende sig om på siden/maven (ca. 3-5 mdr).

Se alle blogs

Baby vågner MANGE gange om natten – Hvad er normalt?

Alle babyer vågner om natten, og det er helt normalt. Men nogle babyer vågner hver time og bliver ved med at gøre det, selvom de i princippet burde...

Slyngevugge til baby - Sådan virkede slyngevuggen for os

Slyngevuggen er en fantastisk opfindelse! Med sin vuggende bevægelse hjælper den din baby med at falde i søvn. Noget af det, som har virket bedst f...