Er din baby særligt sensitiv?

Nogle babyer er mere følsomme end andre og kan reagere stærkt på stimuli, som andre babyer ville tolerere uden problemer. Hvis du har en baby, der er særligt sensitiv, kan du opleve, at det er sværere at berolige eller trøste din baby, og at han eller hun har sværere ved at falde i søvn.

Man kan groft skelne mellem 2 sensitive personlighedstyper:

 – sensitive udadsøgende (ekstroverte) (30%)
 – sensitive indadsøgende (introverte) (70%)

Man siger, at hvert 5. barn er særligt sensitivt. Med til den særlige sensitivitet hører ofte søvnproblemer som følge af over- eller understimulering. De særligt sensitive børn kan nemlig ofte “få for meget” og har brug for ekstra tryghed og afskærmning.

Nedenfor finder du et uddrag fra familierådgiver Anja Sigvards bog “Signalstærke Børn”. Hun fokuserer på at beskrive de ekstrovert særligt sensitive børn, da det ofte er disse børn, som kræver meget af deres forældre. Hun kalder dem  “signalstærke børn”. Andre kalder dem for “ildbørn”.

Barnet er intenst
Signalstærke børn kan ofte spottes allerede fra fødslen af. De græder højt eller ofte og stopper ikke uden videre igen. De spiser voldsomt og hurtigt, er meget bestemte i forhold til hvem de vil holdes af. Ofte er det kun mor der dur. Der er mange ting de ikke bryder sig om, og de brokker sig over det hele, så du er aldrig i tvivl. Barnet vil helst ikke gå glip af noget, så det har meget svært ved at overgive sig til søvnen, eller ved at slappe af. Barnet forstyrres af den mindste lyd eller bevægelse, og føler straks at det skal ’være med’. Intensiteten kan vise sig ved voldsomme følelsesudbrud. Både ved glæde, sorg og vrede. Barnet har et meget omfattende følelsesregister, der kan svinge dramatisk fra raseri til ekstatisk glæde på et øjeblik og omvendt.

Spiser meget ofte
Et signalstærkt barn vil gerne ammes ofte og i perioder konstant hænge ved brystet. Det er ikke usædvanligt at barnet de første 3-4 måneder eller mere, vil ammes hver time eller oftere. De signalstærke børn forsøger at finde ro og tryghed ved amningen, men ofte er de alt for voldsomme og mælken kommer i den gale hals, eller barnet sluger for meget luft, eller kan slet ikke samle sig om at tage fat om brystet og skriger i stedet voldsomt i frustration.

Insisterende og vedholdende
Det signalstærke barn er meget insisterende og tydeligt. Der er ingen tålmodighed og barnet bliver hysterisk ulykkeligt på et splitsekund, hvis du ikke straks regner ud hvad der ønskes. Forældre til disse børn lærer hurtigt at det ikke kan betale sig at trække tiden ud. Reagerer du ikke straks vil barnet hidse sig selv så meget op at det ikke kan trøstes igen.
Signalstærke børn holder ikke op med at skrige, før du har fundet ud af hvad han vil, og det er ikke altid han selv ved hvad han vil, eller at du kan regne det ud, så det kan være noget af et kaotisk gætværk til tider.

Et signalstærkt barn er næsten konstant utilfreds. Der er altid noget hun vil, som hun ikke kan. Der er altid noget som generer lidt. Det være sig tøjmærker, lyde, lyset, gæsterne eller det at ligge alene.

Vil bæres konstant
Barnet har et meget stort behov for kropskontakt og for vuggende bevægelser, der minder om hans tid i maven. Du kan sikkert ikke lægge ham ned de første mange måneder af hans liv. Barnevogne og senge kan derfor være helt udelukkede, og der bliver ingen hyggelige ture igennem byen med en sovende baby i barnevognen.
Han vil være tæt på dig hele tiden. Meget tæt. En slynge eller bæresele bliver næsten uundværlig. 

Barnet sover meget let og meget lidt
Barnet sover kun kort tid af gangen og sover generelt mindre, eller oftere og kortere tid af gangen, end sine jævnaldrende. Selv når hun sover, har hun brug for tæt kontakt og hun kan derfor ikke sove i sin egen seng eller i en barnevogn.
Barnet vækker ofte sig selv med sine vilde arm- og benbevægelser som også kommer i søvne. Mange af de signalstærke børn skal svøbes for at kunne finde ro.
At sove nye steder eller at sove mens I er på besøg kan være en umulighed for barnets intensitet og vedholdenhed kan gøre at barnet ikke overgiver sig til søvnen eller vågner få minutter efter at være faldt i søvn. Et besøg kan betyde at barnet er så overstimuleret og overtræt bagefter, at det ikke kan falde i søvn selvom I er kommet hjem. Mange forældre til signalstærke børn opgiver helt at tage på besøg.

Ingen faste rutiner
Der er intet at rette sig efter når man har et signalstærkt barn. Især er det første år meget foranderligt og hektisk. Barnet ændrer mening ofte, og der er ingen faste holdepunkter. Det der virkede i går, virker måske ikke i dag. Hvis barnet tilmed oplever meget i løbet af dagen, så bliver det sikkert endnu mere svingende og ustabilt.

Sensitiv
Han oplever alting meget kraftigt. Alle sanser er på overarbejde. Og også følelserne. Han bliver derfor nemt overstimuleret og bliver overgearet eller meget ked af det. Nogle signalstærke babyer kan ikke holde til et besøg af sundhedsplejersken uden flere timers gråd bagefter. De bryder sig ikke om at blive holdt af andre end mor og far og de vågner ved den mindste lyd eller bliver forstyrrede ved den mindste bevægelse. Hvis I har været på besøg kan barnet være utrøsteligt i timevis bagefter.

Total udmattelse
Små børn har ingen forståelse for at du er træt, har brug for mad eller noget som helst andet. De signalstærke børn kan derfor ikke forstå at de overbelaster dig når de bliver ved med at græde eller klage. Barnet bliver bare ved og ved med at trække på dig og din energi. Det skyldes at barnet selv har så svært ved at rumme verden og sine egne følelser – Aldrig har barnet ro og derfor får du det heller ikke – Hverken nat eller dag.

Anbefalet litteratur
Du kan også læse “12 Features of a High Need Baby” eller “Raising a High Needs Baby” af den amerikanske læge Dr. Sears, som er førende indenfor området High Need babyer.

Hvis du har lyst til at læse mere om soveudfordringer, måder at anskue din baby og situationen på, så vil jeg anbefale, at læse Anja Sigvards artikler om Signalstærke Børn.

De særligt sensitive babyer har behov for ekstra nærvær, tryghed, pauser og forudsigelighed. Mange har glæde af en slyngevugge og/eller en tyngdesovepose, der på samme måde som en tyngdedyne kan give ekstra tryghed.

Se alle blogs

Baby sover kun KORTE lure i barnevognen - Sådan forlænger du din babys lure

Hvis du har en baby, der ikke vil sove om dagen, kan det let føles som om, du aldrig rigtig har fri. Det er hårdt at være på hele tiden og ikke kun...

Min baby vågner og græder om natten

Græder din baby i søvne? Måske vågner din baby hver time og klynker eller skriger. Nogle babyer græder I søvne, men er ikke rigtigt vågne. Nogle gr...