Når dit barn er 1,5 år gammel, kan du opleve et almindeligt søvnproblem, som er kendt som 18-måneders søvnregression. Det kan være en udfordrende tid for både forældre og børn. Men hvis du forstår symptomerne og årsagerne til denne regression, kan det hjælpe dig med at komme lettere gennem denne fase.

Hvad er 18 måneders søvnregression?

18-måneders søvnregression er en midlertidig fase, hvor barnets søvn kan være forstyrret omkring 18-månedersalderen. Denne regression er typisk kendetegnet ved ændringer i søvnmønstre, vanskeligheder med at falde i søvn, hyppige opvågninger om natten samt træthed og irritabilitet om dagen.

Selv om 18-måneders søvnregression kan være udfordrende, er det en normal og naturlig del af dit lille barns udvikling. Hvis du forstår årsagerne bag og kender til mulige løsninger, kan det hjælpe jer gennem denne fase, så I alle får den vigtige søvn, som I har brug for.

Symptomer på 18-måneders søvnregression

Symptomerne på 18-måneders søvnregression er næsten de samme som for andre søvnregressioner, men kan dog variere fra barn til barn. Almindelige tegn kan være:

 • Ændringer i søvnmønsteret: Dit barn kan have problemer med at falde i søvn eller blive i søvnen om natten.
 • Vanskeligheder med at falde i søvn: Dit barn kan være længere tid om at falde i søvn og har brug for mere trøst end normalt.
 • Flere opvågninger i løbet af natten: Dit barn vågner måske flere gange om natten og skal trøstes for at falde i søvn igen.
 • Træt og pylret om dagen: Dit barn kan være mere træt om dagen, og det kan resultere i øget irritabilitet og humørsvingninger.

Almindelige årsager til 18 måneders søvnregression

18 måneders søvnregression kan være forårsaget af en række forskellige faktorer, blandt andet:

 • Kognitiv udvikling: Omkring 18 måneder udvikler dit barns kognitive evner sig hurtigt, og det kan føre til øget bevidsthed om og nysgerrighed på omgivelserne.
 • Separationsangst: Dit lille barn kan opleve separationsangst og frygt for at være væk fra dig om natten.
 • Tænder: Tandfrembrud kan være smertefuldt og ubehageligt og forstyrre barnets søvn.
 • Ændringer i rutiner: Ændringer i dit barns rutiner, f.eks. en ny søskende eller start i dagpleje, kan være stressende og forstyrre barnets søvnmønster.

Gode råd til 18 måneders søvnregression

Selv om der ikke findes nogen universelle løsninger til at komme gennem 18 måneders søvnregression, er der flere teknikker, som har hjulpet forældre og deres børn:

Gradvis tilbagetrækning

Metoden med gradvis tilbagetrækning betyder, at du lidt efter lidt bruger kortere tid sammen med dit barn, når det vågner om natten. Dette kan indebære, at du gradvist bevæger dig længere væk fra dit barns vugge eller seng hver nat, indtil barnet lærer at falde i søvn af sig selv.

Fading-teknikken

Ved metoden "Fading" udskyder du dit barns sengetid i små trin, indtil det er i stand til at falde lettere i søvn. Denne teknik kan være effektiv for børn, der har svært ved at falde i søvn om aftenen.

Tidlig sengetid

Selv om det måske virker forkert, kan en tidlig sengetid faktisk være med til at forbedre dit barns søvn. Når dit barn er overtræt, kan det blive mere pylret og have sværere ved at falde i søvn. En tidligere sengetid kan være med til at sikre, at dit barn er veludhvilet og mindre tilbøjeligt til at få søvnforstyrrelser.

Mad i søvne

Denne metode indebærer, at du giver dit barn om natten, mens det stadig sover. Det kan være med til at reducere antallet af opvågninger om natten og fremme en mere rolig søvn.

Samsovning

Samsvning kan for nogle familier være en effektiv løsning. Dit barn sover i samme seng som dig eller i en seng ved siden af din seng. Samsovning kan give dit barn tryghed, og det kan også gøre det lettere at give barnet mad om natten.

Forebyggelse af fremtidig søvnregression

Selv om det måske ikke er muligt helt at forhindre fremtidig søvnregression, er der flere ting, du kan gøre for at fremme sunde søvnvaner hos dit barn:

 • Skab en fast søvnplan med regelmæssige sengetider, opvågningstider og lure.
 • Undgå overstimulering før sengetid ved at slukke for skærme, dæmpe lyset og lave rolige aktiviteter.
 • Skab sunde søvnvaner, f.eks. ved at sørge for et behageligt og trygt sovemiljø og have faste putteritualer.
 • Reagér hurtigt og tilbyd trøst og beroligelse, når dit barn vågner i løbet af natten.
 • Vær fleksibel og tilpas dig til dit barns skiftende behov.

Kort fortalt

18-måneders søvnregression kan være en udfordrende tid, men der findes effektive løsninger, der kan hjælpe jer igennem denne fase. Ved at etablere en fast søvnrutine og tilbyde trøst og beroligelse, når dit barn vågner om natten, kan du hjælpe dit barn med at udvikle sunde søvnvaner og fremme en rolig søvn. Det kan være med til at skabe sunde søvnvaner hele livet igennem.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor længe varer 18-måneders søvnregression typisk?

18-måneders søvnregression kan vare i flere uger til et par måneder, men alle børn er forskellige.

Kan samsovning være en langsigtet løsning på 18 måneders søvnregression?

Samsovning kan være en effektiv løsning på kort sigt på 18-måneders søvnregression. Sørg for at flytte barnet over i sin egen seng, når det er klar til det.

Hvornår skal jeg tale mit barns læge om søvnproblemer?

Hvis du er bekymret over dit barns søvnvaner, eller hvis dit barn oplever betydelige søvnforstyrrelser, kan det være nyttigt at tale med dit barns børnelæge. På den måde kan eventuelle underliggende medicinske problemer blive udelukket, og I kan drøfte, hvordan I kan udvikle sunde søvnvaner i jeres familie.

Se alle blogs

12-måneders søvnregression: Symptomer, årsager og gode råd

Du har måske hørt om den berygtede "søvnregression", hvor dit barn på omkring 12 måneder ikke længere vil sove. Det kan være en vanskelig tid for f...

Vil dit barn på 2 år ikke sove?

Når barnet fylder to år, forventer de fleste, at barnet efterhånden sover trygt igennem, hele natten. Men desværre er det ikke altid tilfældet. I d...