Du har måske hørt om den berygtede "søvnregression", hvor dit barn på omkring 12 måneder ikke længere vil sove. Det kan være en vanskelig tid for forældre, når barnets søvn er forstyrret. Det hjælper at forstå, hvad det er, og hvad man kan forvente. Derfor vil vi i denne artikel undersøge, hvad 12-måneders søvnregression er. Hvorfor fasen opstår, hvilke symptomer og årsager den har, og hvilke strategier der kan hjælpe dig med at klare dig godt igennem denne fase.

Hvad er 12 måneders søvnregression?

Hvis dit barn på 1 år ikke vil sove, kan der være tale om en søvnregression. 12-måneders søvnregression er en fase, hvor et barns søvnmønster bliver forstyrret, hvilket får barnet til at opleve flere opvågninger om natten og tage kortere lure om dagen. Det sker typisk, når barnet er omkring 12 måneder, men det kan ske når som helst, når barnet er mellem 10 og 18 måneder år gammel.

Derfor opstår 12 måneders søvnregression

12-måneders søvnregression skyldes en kombination af flere faktorer, herunder fysisk og kognitiv udvikling og separationsangst. Efterhånden som dit barn vokser og udvikler sig, kan det opleve nye milepæle som at gå, tale og få tænder, hvilket alt sammen kan forstyrre dets søvnmønster. Derudover bliver dit barn typisk mere opmærksom på sine omgivelser og begynder at opleve separationsangst, når du forlader rummet, hvilket gør det svært for barnet at falde i søvn alene.

Der er det vigtigt at forstå regressionen

Som forælder er det vigtigt at forstå 12-måneders søvnregressionen, så du kan håndtere den på en sund måde. Hvis du ved, hvad du kan forvente, kan det hjælpe dig med at forberede dig mentalt og følelsesmæssigt på de ændringer, der er på vej til at ske. Det kan hjælpe dig med at bevare tålmodigheden, hvilket er vigtigt for både dig og dit barn.

Symptomer på 12-måneders søvnregression

Her er de mest almindelige symptomer på 12-måneders søvnregression:

  • Ændringer i søvnmønstre som f.eks. hyppige opvågninger om natten og kortere lure
  • Barnet har svært ved at falde i søvn
  • Separationsangst

Årsager til 12-måneders søvnregression

Der er flere faktorer, som kan bidrage til 12-måneders søvnregression. Årsagerne kan være:

  • Fysisk og kognitiv udvikling: I takt med at dit barn vokser og udvikler sig, kan det opleve nye milepæle som at gå, tale og få tænder, hvilket alt sammen kan forstyrre dets søvnmønster.
  • Adskillelsesangst: Dit barn kan blive mere opmærksom på sine omgivelser og opleve separationsangst, når du forlader rummet, hvilket gør det svært for barnet at falde i søvn alene.
  • Ændringer i rutinerne: Ændringer i rutiner, f.eks. rejser, flytning eller start i dagpleje, kan også forstyrre dit barns søvnmønster.

Hvor længe varer 12-måneders søvnregression?

12-måneders søvnregression varer typisk mellem to og seks uger. Varigheden kan dog påvirkes af faktorer som dit barns temperament, hvor regelmæssige rutiner I har, og hvordan jeres reaktion på barnets søvnforstyrrelser.

Gode råd til at håndtere 12-måneders søvnregression

Det kan være en udfordring at komme igennem fasen med 12-måneders søvnregression. Men der er nogle strategier, der kan hjælpe. Her er et par tips, som du kan overveje at prøve af:

  • Skab et fast putteritual: En konsekvent rutine ved sengetid kan hjælpe dit barn med at føle sig tryg og klar til at sove.
  • Trøst dit barn ved opvågninger: Når dit barn vågner om natten, skal du forsøge at trøste det og helst uden at tage det op, hvis det er muligt. Det kan hjælpe barbet med at lære at berolige sig selv og falde i søvn igen af sig selv.
  • Opmuntr barnet til selvstændig søvn: Ved at opmuntre dit barn til at falde i søvn selv kan du hjælpe det til at udvikle sunde søvnvaner.
  • Hav regelmæssige rutiner i dagtimerne: Fast rutiner i løbet af dagen kan også hjælpe dit barn med at etablere et sundt søvnmønster.

Kort fortalt

12-måneders søvnregression er en fase, hvor dit barns søvn kan være forstyrret, når barnet er ca. 12 måneder gammel. Fasen skyldes en kombination af flere faktorer som f.eks. fysisk og kognitiv udvikling, separationsangst og ændringer i rutinerne. De gode råd ovenfor kan ogsål hjælpe dig med at komme godt gennem denne fase. Husk at være tålmodig og holde fast i rutinerne, med tiden vil dit barns søvn igen vende tilbage til det normale.

Ofte stillede spørgsmål:

Er 12-måneders søvnregression almindeligt?

Ja, 12-måneders søvnregression er en almindelig fase i barnets udvikling, som mange babyer oplever.

Kan søvnregression vare længere end seks uger?

I nogle tilfælde kan 12-måneders søvnregression vare længere end seks uger, men det er ikke almindeligt.

Er 12-måneders søvnregression permanent?

Nej, 12-måneders søvnregression er en midlertidig fase, der typisk varer mellem to og seks uger. Med tålmodighed og faste rutiner vil dit barns søvnmønster med tiden vende tilbage til det normale.

Se alle blogs

Hvad er 8-måneders søvnregression?

At få en god nats søvn kan næsten føles som en luksus, når du har en baby på 8 måneder. Og lige når du tror, at I har fået en god rutine, begynder ...

Derfor ændres dit barns søvn, når barnet er 18 måneder

Når dit barn er 1,5 år gammel, kan du opleve et almindeligt søvnproblem, som er kendt som 18-måneders søvnregression. Det kan være en udfordrende t...