At byde en nyfødt baby velkommen til verden er en kæmpestor oplevelse, ingen tvivl om det. Men det kan også være ret udfordrende, især når det gælder om at forstå din babys søvnbehov. En babys søvncyklus er anderledes end en voksens, og det er en hjælp at vide, hvad der venter dig.

I denne omfattende guide får du alt, hvad du har brug for at vide om en babys søvncyklus, herunder søvnens længde og dens forskellige faser. Du får også en oversigt med de forskellige stadier i søvncyklussen. Med denne vejledning vil du få en bedre forståelse for børns søvnbehov og for, hvordan du sikrer, at barnet får den hvile, det har brug for.


Hvorfor skal du forstå din babys søvnbehov?

Der er mange grunde til, at du skal forstå børns søvnbehov. For det første er søvn afgørende for din babys vækst og udvikling. Under søvnen reparerer og regenererer kroppen væv, opbygger knogler og muskler og styrker immunsystemet. Derudover spiller søvn en afgørende rolle for hjernens udvikling. Søvn er med til at konsolidere hukommelsen, så dit barn kan lære og fastholde nye oplysninger.


For det andet kan en forståelse af dit barns søvnbehov hjælpe dig med at etablere et putteritual ved sengetid. En fast rutine og regelmæssighed ved sengetid kan hjælpe dit barn med at falde hurtigere i søvn og sove længere.


Sidst, men ikke mindst kan en forståelse af dit barns søvnbehov hjælpe dig med at identificere søvnproblemer, f.eks. søvnregression eller søvnforstyrrelser. Når disse problemer opdages tidligt kan du hurtigere løse dem og dermed sikre, at dit barn får den hvile, det har brug for.


Hvor meget sover en nyfødt?

Længden af en babys søvncyklus ændrer sig i takt med, at de vokser og udvikler sig. Her får du en oversigt over, hvor meget babyer sover i forskellige aldre:

Nyfødtes søvn

Nyfødte sover omkring 16-17 timer om dagen sammenlagt. Hver søvnperiode er på mellem 30 minutter og tre timer. I denne fase bruger babyer det meste af deres tid i let søvn og REM-søvn.

Babys søvn - 3 måneder

Når babyer er tre måneder gamle, sover de omkring 15 timer om dagen med søvnperioder på mellem 30 minutter og seks timer. I denne fase begynder babyer at tilbringe mere tid i dyb søvn og mindre tid i REM-søvn.

Babys søvn - 6 måneder

Når babyer er seks måneder gamle, sover de omkring 14 timer om dagen med søvnperioder på mellem 30 minutter og otte timer. I denne fase er omkring 50 % af barnets søvn i dyb søvn og 20-25 % i REM-søvn.

Babys søvn - 9 måneder

I en alder af ni måneder sover babyer omkring 14 timer om dagen med søvnperioder på mellem 30 minutter og 10 timer. I denne fase tilbringer babyer omkring 30-40 % af deres søvn i dyb søvn og 20-25 % i REM-søvn.

Babys søvn - 12 måneder

Når babyen er 12 måneder, sover barnet omkring 13-14 timer om dagen med søvnperioder på mellem 30 minutter og 10-12 timer. I denne fase tilbringer babyer omkring 20-30 % af deres søvn i dyb søvn og 20-25 % i REM-søvn.

Faserne i babyens søvncyklus

Det er vigtigt at forstå de forskellige faser i en babys søvncyklus. Så ved du nemlig, hvornår dit barn sover dybt, og hvornår det er mere sandsynligt, at barnet vågner. Her er de fem faser i en babys søvncyklus:

Vågen

Det er perioden, hvor din baby er helt vågen og opmærksom.

Søvnig

I denne fase begynder din baby at føle sig træt og begynder måske at gabe eller gnide sig i øjnene.

Let søvn

Under den lette søvn kan din babys øjne være let åbne, og barnet kan begynde at bevæge sig rundt.

Dyb søvn

Under den dybe søvn ligger dit barn stille, og dets vejrtrækning og hjertefrekvens er langsom og regelmæssig.

REM-søvn

REM står for Rapid Eye Movement, og i denne fase sover dit barn dybt, men øjnene bevæger sig hurtigt. Det er i denne fase, hvor din baby sandsynligvis drømmer.

 Fase Kendetegn Længde
Vågen Baby er opmærksom og vågen -
Søvnig Baby er ved at blive søvnig -
Let søvn Baby er let at vække, bevæger sig, laver lyde Nyfødte: 40-50 min.
6+ mdr.: 1-1,5 time
Dyb søvn Baby er svær at vække og ligger stille Nyfødte: 60-90 min.
6+ mdr.: 1,5-2 time
REM-søvn Babyens øjne bevæger sig hurtigt, øget hjerneaktivitet Nyfødte: 10-60 min.
6+ mdr.: 1-1,5 min.


Denne oversigt gør det lettere for dig at forstå dit barns søvncyklus og tilpasse jeres rutiner.

Sådan hjælper du din baby med at sove bedre

Nu hvor du forstår babyens søvncyklus, får du her nogle tips til, hvordan du kan hjælpe din baby med at sove bedre:

  • Skab en fast rutine med et putteritual
  • Indret et roligt og behageligt sovemiljø
  • Svøb din baby i et babysvøb
  • Brug hvid støj eller blød musik for at hjælpe barnet med at sove
  • Undgå at overstimulere barnet før sengetid, skab ro

Hvad er søvnregression?

Søvnregression er en fase, hvor dit barns søvnmønster ændrer sig, og hvor barnet måske begynder at vågne oftere om natten. Søvnregression er en normal del af en babys udvikling og kan skyldes faktorer som f.eks. tigerspring og indlæring af nye færdigheder. Læs mere om søvnregression, og hvordan du håndterer denne fase.

Søvnhjul for babyer

Et søvnhjul kan være et nyttigt redskab for nye forældre til at forstå deres babys søvnmønster. Diagrammet viser det typiske antal lure, som en baby har brug for, baseret på deres alder, og hvor længe de bør sove om natten. Husk altid, at alle babyer er forskellige, og nogle har måske brug for mere eller mindre søvn end andre.

Alder Antal lure Søvn om natten
Nyfødt 3-5 lure 8-9 timer
1-2 mdr. 4-5 lure 9-10 timer
3-4 mdr. 3-4 lure 10-12 timer
5-6 mdr. 2-3 lure 11-12 timer
7-8 mdr. 2 lure 11-12 timer
9-12 mdr. 2 lure 11-12 timer


Kort fortalt...

Det er vigtigt for nye forældre at forstå barnets søvnbehov, fordi søvn er afgørende for din babys vækst og udvikling. Med en fast og regelmæssig rutine kan du hjælpe barnet med at få den hvile, det har brug for. Ved at forstå de forskellige faser i dit barns søvncyklus og indføre sunde søvnvaner kan du sikre, at dit barn får den hvile, det har brug for.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor længe skal et barn sove om natten?

Nyfødte bør sove omkring 8-9 timer om natten, mens 6 måneder gamle babyer bør sove omkring 10-12 timer om natten. Evt. opdelt i faser af 4-5 timers varighed.


Hvor ofte vågner baby om natten?

Det er normalt, at babyer vågner flere gange i løbet af natten, især i de første måneder af deres liv. Men efterhånden som de bliver ældre, begynder som regel at sove i længere perioder.

Hvad er REM-søvn?

REM-søvn er den aktive søvnfase, hvor barnet oplever en masse bevægelse, herunder øjenbevægelser, trækninger i ansigtet og ansigtsudtryk.

Findes der hjælpemidler til at få spædbarn til at sove?

Ja, du kan f.eks bruge en tyngdesovepose, der virker på samme måde som en tyngdedyne eller kugledyne. Men en sovepose er mere sikker at bruge til babyer, Den hjælper med at berolige babyer og få dem til at sove bedre.

Skal jeg være bekymret, hvis min babys søvn er anderledes end det, der er skitseret i søvnhjulet ovenfor?

Alle babyer er forskellige, og nogle har måske brug for mere eller mindre søvn end andre. Hvis du er bekymret over dit barns søvnmønster, kan du tale med barnets børnelæge for at få rådgivning.

Se alle blogs

Søvnregression: Tips til forældre med børn på 6 måneder

Er du nybagt forælder og kæmper med dit barns søvn? Vågner dit barn pludselig oftere om natten, selv om det egentlig altid har sovet godt? Hvis det...

Hvad er 8-måneders søvnregression?

At få en god nats søvn kan næsten føles som en luksus, når du har en baby på 8 måneder. Og lige når du tror, at I har fået en god rutine, begynder ...