Er du nybagt forælder? Oplever du for tiden søvnløse nætter, fordi dit spædbarns søvn har ændret sig? Hvis dit barn er omkring fire måneder, er der en god chance for, at din babys søvn er påvirket af det, som har fået betegnelsen 4-måneders søvnregression.

Det er en helt naturlig udviklingsfase, hvor dit spædbarns søvn ændrer sig på grund af fysiologiske ændringer. Og det kan være en udfordring for barnet at sove som før. I denne artikel fortæller vi dig alt, hvad du har brug for at vide om 4-måneders søvnregression. Vi forklarer de almindigelige tegn og symptomer på søvnregression, giver dig gode tips, og så afliver vi også et par myter, som er forbundet med denne fase.

Det kan virkelig være en udfordrende fase for jeres familie, men det er en hjælp at vide, hvad man går ind til eller allerede står midt i.

Hvad er 4-måneders søvnregression?

4-måneders søvnregression er en naturlig og midlertidig fase, som de fleste babyers søvn påvirkes af, når de er omkring 4 måneder gamle. Din babys søvnmønster kan blive uregelmæssigt med flere opvågninger om natten, eller dit barn kan have svært ved at falde i søvn. Regression betyder tilbagegang, og sådan kan denne fase også føles. Fasen kan påvirke dit spædbarns søvn i et par uger eller endda op til et par måneder.

Hvorfor ændres dit spædbarns søvn efter 4 måneder?

4-måneders søvnregression opstår på grund af betydelige ændringer i dit barns hjerne og krop. Når dit spædbarn er 4 måneder ændres dets søvncyklus fra en nyfødts søvncyklus til en voksen søvncyklus. Det betyder, at din baby begynder at opleve perioder med dyb søvn (REM) og let søvn (non-REM) i løbet af natten, ligesom voksne. Det kan dog også betyde, at dit barn måske vågner oftere i løbet af natten, fordi det er i gang med at tilpasse sig sin nye søvncyklus. Der findes flere tegn og symptomer, der tyder på, at dit barn oplever en søvnregression.

Tegn og symptomer på 4-måneders søvnregression

Som forældre vil du måske bemærke en række tegn og symptomer på, at din babys søvn påvirkes. Nedenfor finder du en oversigt over nogle af disse tegn og symptomer.


Tegn og symptomer på 4-måneders søvnregression


Tegnene kan variere fra baby til baby, men nogle af de mest almindelige omfatter:

 • Hyppige opvågninger om natten: Dit barn kan begynde at vågne oftere om natten og kan have svært ved at falde i søvn igen.
 • Kortere lure: Dit spædbarns lure kan blive kortere, hvilket gør det mere træt om dagen og påvirker dets nattesøvn om natten.
 • Mere pylret humør: Dit barn kan være mere pylret end normalt
 • Ændringer i appetitten: Din spædbarns appetit kan ændre sig, og det kan begynde at vågne oftere om natten for at spise.
 • Mere morsyg: Dit barn kan have mere brug for nærhed til dig og kan have svært ved at falde i søvn alene.
 • Svært ved at falde i søvn: Dit barn kan have svært ved at falde i søvn eller kan være længere tid om at falde i søvn end normalt
 • Græder i søvne: Måske oplever du, dit barn græder i søvne. Det kan være et tegn på, at det har svært ved at håndtere ændringerne i sit søvnmønster.
 • Forstyrrede søvnmønstre: Dit barns søvnmønster kan blive uregelmæssigt, og det kan have svært ved at sove i længere perioder
 • Tidlig opvågning: Dit barn kan begynde at vågne tidligere om morgenen end normalt.

4-måneders søvnregression kan være en udfordrende og søvnløs tid for dig som forælder. Men der findes dog tips og løsninger, som du kan bruge til at hjælpe dit barn og dit barns søvn. Og dermed også hjælpe dig selv.

Tips til at håndtere 4-måneders søvnregression

Hvis dit barns søvn er meget påvirket af søvnregression får du her et par tips og gode råd til at forbedre situationen for dit barn og dig selv:

 • Tal med din børnelæge: Din børnelæge kan måske give dig yderligere tips eller anbefale metoder til søvntræning.
 • Overvej et hjælpemiddel: Der er flere søvnhjælpemidler, som du kan prøve, f.eks. svøb, hvid støj eller en tyngdedyne til babyer.
 • Del byrden: Hvis du har en partner, kan I dele ansvaret for nattjansen, så I begge kan få nok hvile.

Myter om 4-måneders søvnregression

Som tidligere nævnt er det helt naturligt, at dit spædbarns søvn forandres, når barnet er omkring 4 måneder. Men der er dog flere myter forbundet med denne søvnregression, og det er vigtigt at adskille fakta fra fiktion:
Myte 1: Søvnregression skyldes, at baby får tænder.
Fakta: Søvnregression er en fase i udviklingen af dit spædbarns søvn. Den sker på grund af ændringer i dit barns hjerneudvikling, ikke på grund af tænder.
Myte 2: 4-måneders søvnregression varer evigt.
Fakta: Ja, det kan muligvis føles som om, denne fase varer evigt, men typisk varer søvnregressionen fra et par uger og op til seks uger.
Myte 3: Søvntræning er skadeligt for babyer.
Fakta: Søvntræning er ikke bare søvntræning, der findes god og mindre gode metoder. Det er vigtigt at vælge en metode, der passer til din opdragelsesstil og din babys temperament.
Myte 4: 4-måneders søvnregression betyder, at din baby er klar til fast føde
Fakta: Hvis du begynder at give din baby fast føde for tidligt, kan det faktisk forværre søvnregressionen. Det er bedst at vente, indtil din baby er omkring 5-6 måneder gammel og viser tegn på at være klar.

Konklusion

Søvnregression, når barnet er 4 måneder, kan være en udfordrende tid for nybagte forældre. Men det er vigtigt at huske, at det er en normal del af dit barns udvikling. Ved at forstå hvad 4-måneders søvnregressionen er, hvorfor den forandrer dit barns søvn, og hvordan du kan håndtere den, kan du hjælpe dit barn (og dig selv) med at komme igennem denne vanskelige tid.

Ofte stillede spørgsmål

Hvornår begynder 4-måneders søvnregression?

4-måneders søvnregressionen starter typisk, når dit spædbarn er 3-4 måneder, men det kan variere lidt. I denne periode gennemgår dit barns søvn en vigtig udviklingsfase, og det kan medføre ændringer i barnets søvnmønstre og søvnvaner. Det er vigtigt at være både tålmodig og konsekvent i denne periode, da dit barn med tiden vil lære at tilpasse sig sine nye søvnmønstre.

Kan 4-måneders søvnregressionen vare længere end 4 måneder?

Mens 4-måneders søvnregression typisk er en midlertidig fase, der varer mellem 2 og 6 uger, kan nogle babyer fortsætte med at opleve søvnforstyrrelser i flere måneder. Hvis du er bekymret over dit barns søvnvaner, er det altid en god idé at konsultere din børnelæge for at udelukke eventuelle underliggende medicinske problemer.

Kan jeg forhindre 4-måneders søvnregression i at ske?

4-måneders søvnregressionen en helt naturlig del af dit barns udvikling, og den kan ikke forhindres. Der er dog ting, du kan gøre for at gøre regressionen lettere at håndtere og dermed hjælpe dit barn med at vænne sig til sit nye søvnmønster. Det omfatter bl.a. at etablere en regelmæssig søvnrutine og et putteritual, at tilskynde til middagslur om dagen og at hjælpe dit barn med at lære at falde i søvn selv.

Er 4-måneders søvnregression den eneste søvnregression, som mit barn vil opleve?

Nej, 4-måneders søvnregression er blot en af flere søvnregressioner, som babyer kan opleve i løbet af deres første leveår. Andre almindelige regressioner forekommer, når dit barn er 8-10 måneder og 18 måneder. Hver enkelt regression er en normal del af din babys udvikling og kan håndteres med tålmodighed, konsekvens og støtte.

Hvornår skal jeg tale med min børnelæge om min babys søvnproblemer?

Hvis du er bekymret for dit barns søvn og søvnmønster, eller hvis det har andre symptomer, som f.eks. feber eller appetitløshed, er det bedst at kontakte din børnelæge.

Se alle blogs

Hvordan stopper jeg med at svøbe mit spædbarn?

At svøbe er en god metode til at berolige et spædbarn ved at vikle det forholdsvist stramt ind i et babysvøb eller andet tæppe eller klæde. Svøbeme...

Fordele ved en tyngdesovepose - derfor skal du prøve den

Du ønsker kun det bedste for din baby. Og noget af det vigtigste er din babys søvn og søvnens kvalitet. Her kan en babysikker tyngdesovepose, som v...