Som nybagt forælder har du måske oplevet, at det kan være svært at få dit spædbarn til at sove. Det er helt normalt, at nyfødte vågner med få timers mellemrum for at spise, Men det kan være stressende for både dig og dit barn, hvis din baby ikke sover godt eller konstant vågner og græder.

I denne artikel vil vi se nærmere på årsagerne til, at dit spædbarn måske ikke sover. Og vi giver dig nogle praktiske løsninger, der kan hjælpe dig og din baby med at få en bedre søvn.

Årsager til at din nyfødte ikke sover godt

Det kan være frustrerende at have et spædbarn, som ikke vil sove. Og det kan være svært at finde grunden til natteroderiet. For der kan være flere grunde til en nyfødts manglende søvn. Her får du en oversigt over årsager til, at dit spædbarn ikke kan sove:

Sult

En af de mest almindelige årsager til, nyfødtes opvågninger om natten, er sult. Nyfødte har små maver og derfor har de brug for at spise ofte. Det kan tit hver anden til tredje time. Hvis dit barn vågner ved at græde, er det måske sulten og har brug for at spise. For at sikre dig, at dit barn får nok at spise, skal du forsøge at give det mad efter behov og holde styr på, hvor ofte det spiser.

Ubehag

En anden grund til, at din nyfødte ikke sover, kan være ubehag. Dit spædbarn kan have det for varmt eller for koldt, eller det trænger til at få skiftet ble. Det er vigtigt at kontrollere, om dit spædbarns ble skal skiftes, og om barnet har det godt i sit tøj og sengetøj. Du kan også prøve at give barnet en sut eller en blid massage som beroligelse.

Overstimulering

Nyfødte kan let blive overstimuleret. Det sker især, hvis de udsættes for for meget støj, lys eller aktivitet. Hvis din baby sover dårligt, kan det skyldes, at den er overstimuleret. Hvis du vil hjælpe dit spædbarn med at slappe af, kan du prøve at dæmpe lyset, fjerne høje lyde og skabe rolige omgivelser.

Søvnregression

Søvnregression er en fase, hvor dit spædbarns søvn udvikler og ændrer sig. Det kan gøre, at barnet vågner oftere om natten. Søvnregression kan forekomme, når spædbarnet er omkring 4 måneder, 8 måneder og 12 måneder. I disse perioder kan dit spædbarn have problemer med at falde i søvn eller blive i søvnen. Hvis du har mistanke om søvnregression, skal du forsøge at fastholde en regelmæssig søvnrutine. Og det er vigtigt at være tålmodig, da det kan tage et par uger, før dit barn tilpasser sig.

Hvis du vil læse mere om søvnregression, kan du læse mere om emnet i vores blogartikel "Dit spædbarns søvn - hvad er søvnregression?"

Medicinske problemer

Hvis dit spædbarns søvn stadig er forstyrret, selvom du har prøvet at finde en løsning, kan der være tale om medicinsk problem. Medicinske problemer som refluks, kolik og øreinfektioner kan forårsage ubehag og smerte,som gør det svært for dit barn at sove. Hvis du har mistanke om, at dit barn har et medicinsk problem, skal du spørge din børnelæge til råds.

Sådan får du din baby til at sove - 5 gode råd

Nu kender du nogle af årsagerne til, at din nyfødte måske ikke sover godt. Her får du tips til at hjælpe din baby til at få den søvn og hvile, den har brug for.

Skab et putteritual

Når du lykkes med at skabe et putteritual, kan det hjælpe dit barn med at forstå, hvornår det er tid til at sove. Et putteritual kan omfatte aktiviteter som f.eks. at bade, læse en bog og synge en vuggevise. Prøv at holde dig til det samme ritual hver aften, så dit barn lærer at forbinde disse aktiviteter med søvn.

Skab gode omgivelser

Når du skaber beroligende omgivelser, kan det hjælpe dit barn med at slappe af og falde til ro og falde i søvn. Et køligt, mørkt og roligt rum er ideelt til at sove i. Mørklægningsgardiner, hvid støj eller en vuggevise kan også hjælpe dit barn med at falde i søvn.

Svøb din baby i et babysvøb

Svøbemetoden er en teknik, der går ud på at vikle dit spædbarn tæt ind i et klæde for at skabe en følelse af tryghed. At svøbe din baby kan også være med til at forhindre, at det vågner af sine egne bevægelser. Sørg for at svøbe din baby korrekt, så den kan trække vejret ubesværet og ikke bliver overophedet. Tyngdesoveposer fra Tyngdeposen® er sikre og velegnede alternativer til et traditionelt babysvøb.

Brug hvid støj

Hvid støj kan hjælpe din baby med at falde i søvn ved at blokere for andre lyde og skabe beroligende omgivelser. Hvid støj kan være alt fra lyden af en ventilator til en særlig hvid støj-maskine, der er beregnet til babyer. Eksperimenter med forskellige typer hvid støj for at finde ud af, hvad der virker bedst for din baby.

Prøv babymassage

Babymassage kan hjælpe din baby med at slappe af og forbedre søvnen. Hvis du masserer dit barns fødder, hænder og ryg forsigtigt, kan det være med til at berolige barnet og skabe velvære,  Der findes mange vejledninger til, hvordan du kan massere din baby sikkert og virkningsfuldt.

Hvornår skal du søge hjælp

Selv om det er normalt, at nyfødte vågner ofte, er der nogle tegn, der indikerer, at du bør søge hjælp hos eksempelvis din sundhedsplejerske. Disse tegn kan være:

  • Dit barn tager ikke på i vægt eller taber sig
  • Din baby er ekstremt pylret eller svær at trøste
  • Din baby vågner ikke op for at spise eller sover i for lange perioder
  • Dit barn har feber eller andre tegn på sygdom

Hvis du er bekymret for dit barns søvnmønster eller generelle helbred, skal du ikke tøve med at kontakte din sundhedsplejerske eller børnelæge.

Konklusion

Nyfødte, der ikke sover, kan være hårdt for alle forældre. Men med tålmodighed og udholdenhed kan du hjælpe med at forbedre dit barns søvn. Sørg for at tage hånd om eventuelle underliggende problemer som sult, ubehag eller medicinske problemer.

Hvis du skaber beroligende omgivelser og prøver de ovennævnte teknikker, kan det være en hjælp. så dit barn sover bedre om natten. Og hele familien sover bedre.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget sover en nyfødt?

Nyfødte sover typisk 16-17 timer i døgnet, men de vågner med få timers afstand for at spise.

Hvordan putter man bedst en nyfødt?

Hvis du vil putte dit barn og få det til at sove kan du f.eks. vugge barnet, synge eller give barnet en blid babymassage. Prøv eventuelt med forskellige teknikker for at finde ud af, hvad der virker bedst for dit barn.

Skal jeg vække mit spædbarn for give det mad?

Det er vigtigt at give din nyfødte mad efter behov, men hvis den nyfødte sover i lange perioder, er det okay at lade den nyfødte sove. Kontakt din børnelæge for at få vejledning om, hvornår din nyfødte skal have mad.

Hvornår skal jeg være bekymret over, at min nyfødte ikke sover?

Hvis din nyfødte ikke sover godt på trods af dine løsningsforsøg, eller hvis den nyfødte har andre bekymrende symptomer som f.eks. feber eller sløvhed, skal du kontakte din børnelæge.

Hvad er søvnregression, og hvordan kan jeg hjælpe mit barn igennem den?

Søvnregression er en periode, hvor dit barns søvnmønster ændrer sig, og hvor det vågner oftere om natten. Hvis du etablerer en fast søvnrutine og er tålmodig, kan du hjælpe dit barn med håndtere søvnregressionen. Læs mere om søvnregression her.

Se alle blogs

Fordele ved en tyngdesovepose - derfor skal du prøve den

Du ønsker kun det bedste for din baby. Og noget af det vigtigste er din babys søvn og søvnens kvalitet. Her kan en babysikker tyngdesovepose, som v...

Søvnregression: Tips til forældre med børn på 6 måneder

Er du nybagt forælder og kæmper med dit barns søvn? Vågner dit barn pludselig oftere om natten, selv om det egentlig altid har sovet godt? Hvis det...