Som forældre til en nyfødt baby kan man forvente at få afbrudt søvn, men hvis din baby konstant vågner op og er urolig i løbet af natten, kan det være tegn på en underliggende fysisk årsag. Nogle babyer kan have problemer med at falde i søvn eller blive sovende på grund af en række forskellige fysiske faktorer.

Kolik

Gode råd er dyre, når din nyfødte baby skriger mange timer dagligt. Når en baby skriger mere end 3 timer i streg min. 3 gange om ugen i mere end 3 uger i træk, siger man at en baby har kolik.

Kolik er almindeligt og årsagen er stadig ukendt. Kolik starter som regel indenfor den første måned og slutter som regel ved 3-måneders alderen. Hos nogle fortsætter det dog til baby er 6 mdr.

 Det kan du gøre:

 – Gå til en zoneterapeut med speciale i babyer. De kan ofte sætte gange i maven.

 – Gå til en kiropraktor/osteopat med speciale i babyer. De kan tjekke, om der er låsninger eller skævheder fra fødslen, der evt. forstærker din babys gråd.

 – Mælkefri diæt. Over 40% af babyer med kolik er overfølsomme over for komælk. Ja 40%! Så hvis du ammer, så undgå mælkeprodukter i 3 uger og se om det hjælper. Hvis det gør, så husk at få nok Calcium via f.eks. mandler eller gode vitaminpiller.

 – Skift modermælkserstatning, hvis din baby får flaske. På apoteket findes der specielle blandinger med hydroliseret modermælkserstatning, der er nemmere for babys mave at fordøje.

 – Hjælp din babys mave med probiotika.
Mange mener, at der er en sammenhæng mellem kolik og maveproblemer. Probiotika er sunde mikrobakterier, der er helt naturlige og gode for tarmsystemet.

 – Anskaf en vikle eller bæresele – så baby får tryghed og kropskontakt, hvilket beroliger babys nervesystem.

 – Anskaf ørepropper til dig selv, så du bevarer roen.

 – Anskaf en pilatesbold til at sidde og hoppe med din baby på. Op og ned bevægelsen giver tryghed og aflaster benene. Husk at købe en stor pilatesbold, så det ikke kommer til at skade dine knæ (ca. 65 cm.)


Forstoppelse hos baby

Rigtig mange babyer oplever at få forstoppelse, især når de skal igang med at spise grød og mos. Det er meget forskelligt, hvor ofte en baby har afføring. Man siger, at en baby har forstoppelse, når den trykker og der ikke kommer noget ud. Når baby tydeligvis har ondt i maven og f.eks. græder, når den prutter. 

Forstoppelse kan påvirke både trivsel og søvn og skabe en hel del uro for et barn.

Masser af bevægelse kan hjælpe

Tuml med din baby, bær baby liggende på din arm på maven, lad baby sidde i viklen hos dig, cykl med babys ben, vend baby med hovedet nedad.
Kort fortalt: stimuler bevægelse – så får du også gang i tarmene.

 

Laktoseintolerans

Mange oplever, at deres babyer er blevet meget mere rolige og sover bedre, når de har begrænset mængden af mejeriprodukter. Hvis man går til lægen, kan man via en blodprøve finde ud af, om baby har en decideret mælkeallergi. Det har de færreste, men en del – og måske flere end antaget – har svært ved at at fordøje mælkesukker (laktose) i tarmen. Dette kaldes laktoseintolerans og giver ubehag i form af diarre, mavesmerter og luft i maven.

Et godt råd kan være at skifte modermælkserstatning, hvis din baby får flaske. På apoteket findes der specielle blandinger med hydroliseret modermælkserstatning, der er nemmere for babys mave at fordøje. Hvis du ammer, så drop indtag af mejeriprodukter i min. 30 dage og afvent og vurder resultatet. Du kan i stedet spise kalcium som vitaminpille, så du og baby får kalk nok.

Væske i ørerne

Hvis baby har søvnproblemer og vågner grædende mange gange om natten eller græder, når det bliver lagt ned, så bestil en tid hos en ørelæge. Bemærk: Baby behøver ikke nødvendigvis at tage sig til ørene, når det har væske på ørene.

 

(Silent) Refluks hos baby

Det kaldes refluks, når indholdet fra mavesækken løber retur op i spiserøret og ud i munden. Det er helt normalt for babyer at gylpe lidt mad op. Men nogle babyer gylper for meget og det er for surt, og de får gener af det. Problemerne opstår fordi mavesyren, som skulle fordøje maden, ætser spiserøret. Det gør ondt. Den lukkemekanisme der skal holde maveindholdet i mavesækken fungerer ikke ordentligt. Ved silent refluks kommer opstødene ikke ud af/op i barnets mund, men bliver i spiserøret. Silent refluks er svær at diagnosticere, fordi det ikke er synligt. Deraf navnet “silent reflux”.

Hvis din baby har flere eller alle symptomer, så gå til lægen. Der er heldigvis effektiv og hurtig behandling til at lindre refluks.

 Symptomer på refluks

* Smerter ved amning.
* Smerter ved gylp/bøvs.
* Ubehag ved at ligge ned, vågner med skrig og skal bøvse.
* Nægter at spise.
* Overspiser for at lindre surt opstød.
* Dårlig til at sove.
* Hoster ved bøvs.
* Hæshed efter gylp.
* Apnø (vejrtrækningsophør under søvn).
* Elevationslyde fra struben, der synkes mange gange.
* Urolig baby under søvn, hoster og klør sig på næsen.

 Afhjælp babys refluks

Udover de ovennævnte tips, kan du også gøre følgende:

 – Spisestilling. Giv barnet mad, mens det er opret. Hold hovedet højere end maven i min 30 min efter spisning.

 – Benyt sut, da suttebevægelser kan hjælpe til at holde maden/syren nede, da barnet slapper bedre af i muskulaturen.

 – Når baby sover, så sørg for at baby ligger skråt med hovedet højest. Læg evt. tykke bøger under babys seng eller lad baby sove på en kilepude.


 

Ved at forstå de mulige fysiske årsager til dårlig søvn, kan forældre hjælpe deres babyer med at få den søvn, de har brug for for at trives og udvikle sig optimalt. Hvis din baby har problemer med at sove, er det altid en god idé at tale med en læge eller en børnelæge for at udelukke eventuelle sundhedsmæssige problemer og få den rigtige behandling. Med tålmodighed, opmærksomhed og den rette behandling kan forældre hjælpe deres babyer med at få den sunde og afslappende søvn, de har brug for for at vokse og udvikle sig til sunde og glade små børn.


Se alle blogs

Slyngevugge til baby - Sådan virkede slyngevuggen for os

Slyngevuggen er en fantastisk opfindelse! Med sin vuggende bevægelse hjælper den din baby med at falde i søvn. Noget af det, som har virket bedst f...

Baby sover kun KORTE lure i barnevognen - Sådan forlænger du din babys lure

Hvis du har en baby, der ikke vil sove om dagen, kan det let føles som om, du aldrig rigtig har fri. Det er hårdt at være på hele tiden og ikke kun...